Så undviks bilstölder

Något som de flesta bilägare oroar sig för är att bilen ska bli stulen eller att ett inbrott i bilen ska ske. Den här oron är befogad med tanke på att det bara i Stockholm stjäls bildelar för miljonbelopp varje år. Men hur skyddar man sig då från bilstöld?

5898723-bandit-in-mask-stealing-a-car-close-up

Varje år stjäls bildelar för 100 miljoner i Stockholm, uppger mitti.se. Ofta är det större delen av instrumentpanelen med radio, navigationsutrustning och gps som stjäls.  Det är ofta gäng från Baltikum som står för bilstölderna för att de behöver billiga reserverdelar när de renoverar upp importerade skrotbilar från USA. En stöld blir tyvärr i de flesta fall väldigt dyr för bilägaren, som måste köpa nya bildelar.

Att undvika bilstöld

Självklart går det inte helt att undvika att man blir bestulen på sin bil eller bildelar, men det finns saker som kan minska risken avsevärt. Först och främst är det bäst att parkera bilen i ett garage med riktigt bra garageportar. Om man inte har tillgång till ett garage bör man åtminstone ha bilen på en upplyst parkeringsplats som man ser hemifrån. Man bör heller inte lämna värdesaker som datorer och mobiltelefoner synliga i bilen. Även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i bilen, tipsar polisen.se. För att undvika att bilen blir stulen kan man använda sig av ett enkelt och billigt knep, nämligen att sätta dit en rattkrycka när man inte använder bilen.

Håll koll på nyckeln

Alla bilar i Europa har sedan 17 år tillbaka en immobiliser och de flesta bilar har även ett billarm. Detta gör att bilen blir svårare att stjäla men det finns fortfarande en risk för bilkapning.

”Tjuven måste då istället stjäla nyckeln. Lämna den aldrig utan uppsyn och lämna den inte i tändningslåset.” Läs mer.