En säker jultrafik

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur bilstölder kan undvikas, nämligen med hjälp av rattkryckor och bra garageport. I dag skriver vi istället om säkerhet i vinter, på vägarna bakom ratten i jultrafiken.

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur man kör mer säkert i trafikkaoset, som ju är en klassisk beståndsdel i juletider för många familjer runt om i Sverige. Uppåt och neråt, till öst och till väst kör fullpackade bilar – vissa ska fira jul hemma, andra i fjällen och den tredje hos släkt och vänner som bor på andra håll i landet.

Ha tålamod och vila mycket

Snö_bilI artikeln kan vi läsa om hur man på ett säkert sätt tar sig själv och sin familj fram i snömodd och på isiga vintervägar, som är luriga och lynniga. Det gäller att ha tålamod och inte köra snabbare än vad som är nödvändigt. Fler bra tips från samma nyhet kan man läsa nedan:

Se till att ha bra torkarblad. Många byter torkarblad alldeles för sällan. Fyll på spolarvätska och ta med extra. Håll hastighetsgränserna. Håll rejäla avstånd, även om det är mycket trafik. Undvik onödiga omkörningar. Håll barnen sysselsatta med dvd:er eller paddor. Det minskar stressen. Ta med lite mat och extrakläder ifall något skulle hända. Var utvilad och planera in många pauser – Svenska Dagbladet

Sedan är det så klart bra att köra med respekt för vintern, för bilens kraft och hastighet samt med omtanke för andra bilister på vägarna, som kanske även dem har med sig barn och annat i bilen. Stuva bagage på ett säkert sätt och lägg tyngsta lasten underst.